This website no longer supports Internet Explorer 11. Please use a more up-to-date browser such as Firefox, Chrome for better viewing and usability.

Bakgrund

Om den svenska insatslistan

Den svenska insatslistan är ett offentligt online-register över insatsvaror som får användas av ekologiska lantbrukare i Sverige. Listan publiceras i ett samarbete mellan FiBL och KRAV till förmån för den svenska ekologiska sektorn. Den svenska insatslistan är baserad på EU:s förordning för ekologisk produktion, relevant svensk lagstiftning, KRAVs regler och de genomföranderegler som tagits fram av FiBL inom ramen för den europeiska insatslistan.

Varför en svensk insatslista?

Lantbrukare behöver ett brett utbud av insatsvaror, t.ex. gödningsmedel eller växtskyddsmedel för att hålla sina grödor friska, samt olika foderråvaror och tillsatser för att säkerställa en optimal foderstat. I takt med den snabba utvecklingen av den ekologiska jordbrukssektorn erbjuds ett allt större antal insatsvaror för ekologisk produktion på nationell och internationell nivå. Detta gör det allt svårare för lantbrukarna att avgöra om de produkter som finns tillgängliga för olika ändamål verkligen uppfyller kraven för ekologisk produktion. Användningen av icke godkända insatsvaror utgör en betydande risk för den enskilde ekologiska lantbrukaren och för hela den ekologiska sektorn. För att fylla denna informationslucka tillhandahåller den svenska insatslistan en förteckning över insatsvaror som noggrant har utvärderats av oberoende experter.

Den svenska insatslistans expertutvärdering baseras på långvarig vetenskaplig erfarenhet av att bedöma insatsvaror för ekologiskt lantbruk. Den svenska insatslistan ökar öppenheten och förbättrar tillförlitligheten när det gäller vilka insatsvaror som får användas i ekologisk produktion och stöder därmed de olika aktörerna inom sektorn.

KRAV-certifierade lantbrukare och EU-ekologiskt certifierade lantbrukare

Eftersom de allra flesta ekologiskt certifierade lantbrukare i Sverige är KRAV-certifierade så har standardinställningarna för sökverktyget ställts in så att det endast visar produkter som kan användas på KRAV-certifierade gårdar.

EU- ekologiskt certifierade lantbrukare som inte följer KRAVs regler kan justera sökverktyget så att alla produkter som är tillåtna för EU-ekologiskt lantbruk visas (för mer information, se Användning).

Den svenska insatslistan är en del av den europeiska insatslistan

Den svenska insatslistan är en del av en rad nationella insatslistor som är samlade under paraplyet European Input List. Produkter på den svenska insatslistan som uppfyller de grundläggande kriterierna för godkännande, tas också upp på den europeiska insatslistan.

Om projektpartnerna

FiBL är ett oberoende, icke-vinstdrivande forskningsinstitut vars strävan är att ligga främst när det gäller vetenskapliga rön inom ekologiskt lantbruk. FiBL:s forskargrupp arbetar tillsammans med lantbrukare för att utveckla innovativa och kostnadseffektiva lösningar för att öka jordbrukets produktivitet utan att förlora miljö, hälsa och socioekonomiska effekter ur sikte. Vid sidan av den praktiska forskningen arbetar FiBL med att föra ut kunskap genom rådgivning, utbildning och konferenser. FiBL har kontor i Schweiz, Tyskland, Österrike, Frankrike och Bryssel (FiBL Europe) och ett flertal projekt och initiativ i Europa, Asien, Latinamerika och Afrika. Om du vill veta mer om FiBL kan du besöka FiBL:s webbplats.

KRAV är en privat certifiering i Sverige vars regler följer EU:s regler för ekologisk produktion men är i vissa fall strängare framförallt inom : djurskydd, miljö, hälsa, klimat och sociala villkor.  KRAVs första regler publicerades 1985 och idag finns det regler för 17 olika produktionskategorier. Oberoende kontrollorgan, ackrediterade för KRAVs regler, genomför revisioner av alla KRAV-certifierade producenter och utfärdar certifieringen. Om du vill veta mer om KRAV kan du besöka KRAV:s webbplats.

Nationell expertgrupp

Den svenska expertgruppen är sammansatt av personer med spetskompetens inom olika områden av svensk eko-produktion och stöttar Fibl i frågor om svensk lagstiftning eller nationella särdrag för växtskyddsmedel, gödningsmedel, foder- och ensileringstillsatser.

Do you want to add the website to the Home screen?
tap and then scroll down to the Add to Home Screen command.